CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, August 24, 2009

INDAHNYA BERPUASA DI DESA

Ha....!! yang ni yang menarik.. macam tahun2 lepas, aku dan adik beradik yang lain berkumpul sambut puasa kat kampung. bila dah berkumpul ni macam2 la menu yang boleh dimasak.

yang ni apa kes ni, cucur udang sebelah, dok sms sebelah

ha.. yang ni request dari hubby. tak habih2 dengan roti jalanya.. Anis dan ain buat roti jala. dah pandai dah.. tepungnya aku bancuh, dorang tolong jala ja.. masing2 dah pro.. caiyok2!!

Macam ni la anak dara buat kerja.. dah tepung yang last2 tu, ada saja ideanya..

ha.. snap pic acu tengah buat kuah durian lak ek..!! alamak.. gumoknya tangan acu.. oh tidak...!!

Waktu berbuka sudah tiba..

Antara menu kami hari ini, kurma, buah mata kucing, roti jala, kuah durian, putu piring (beli), cucur udang, apom(beli), limas (beli), pulut udang (beli), ayam masak kicap, gulai rebung (MIL buat), Peria goreng kunyit (MIL buat), sotong masak cili, ikan goreng, ikan masin goreng, ikan pekasam goreng, ulam2an, teh o, milo panas, nescafe susu panas, sirap bandung.

ha.. yang ni yang sedapp.. pnah dengar buah jentik? sedapnyer.. rasa dia macam buah rambai.. dulu last aku makan masa aku sekolah rendah. ni baru dapat dari umah mak mentua aku. rezeki aku la tu.. kebetulan ada orang bagi.. resepi mak mentua aku, gaulkan dengan kicap, gula dan garam.. perghhhhh, sedap tu..

Yang ni acara bersahur


liatnya amirul nak bangun sahur.. sayang tempat tidur

Ikmal pun bersahur. tapi makan roti bakar milo jer.. tak makan nasik.. anak buah aku yang belakang tu patah tangan. excident hari pertama puasa. baru 3 jam sampai dari KL, ambik motor untuk ronda, jatuh sendiri, elak bumper. nasib baik tak masuk wad. cuma luka kat kaki dan patah pergelangan tangan. hai.. hadiah hari pertama puasa la tu..

Yang ni semalam masa acara balik. Abang aku yang no. 3 dah nak bertolak dulu.. masa ni kami tengah berkerumun tengok gambar majlis merisik anak buah aku yang bertudung hitam kat bawah ni..


Yang ni acara bergusti selepas perut masing2 dah kenyang. padahalnya siang tadi sumanya dok merungut lapar time pukul 5,6 cam tu, Ikmal mula kata lapar, yang lain, Rain, Dini, Amirul, Tasya pun dok sebut lapar jugak.. tapi akhirnya berjaya juga dorang habiskan puasa untuk sehari.. tahniah anak2ku..



6 comments:

Mama_Aqish said...

wah...sonotnyer posa beramai2...cam kenduri dah....mesti sonotkan masak ramai2...

nfaw83 said...

cam knurila weeeh..siok tuh.. mkn soq pun meriah!! mokalau sebulan nih..mau gumokkk!

Diary Daniellia said...

syoknya kg hang, ramai sedara mara...sekali sekala blk kg mmg cam tu kan? aku pun cam tu gak..

shukri said...

ida, aku dah bole comment nih...nanti aku buat blog pulak, aku habaq kat hang naaa...

mamalieyna said...

waaaaa heppening nyer berpuasa di kampung...!best bangat tu!..
waaaaa windu sama kakak2, mak..nak kumpul ramai2..wuwu...nak nangis lak rase..isk2..

hajarus said...

wawwi.... bestnyer buka posa... meriahnyer... menunyer pun meriah.... bestkan dapat kumpul ramai2 camni....