CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 28, 2009

KENAPA AKU MENANGIS..

Mata aku bengkak.. aku menangis.. kenapa...?! ACTUALLY, aku pun tak pasti haruskah aku publishkan entry ni atau tak, tapi aku hanya mempunyai satu niat iaitu.....



v


v


v


v


v


v


v


Diari 28/12/2009... 9.30 malam..
Pukul 8 malam tadi, diah (kakak aku) sms bagitau dia call mak dari lepas maghrib tadi, telefon tak berjawab, dia telefon Kak Inor (jiran sebelah) Kak Inor kata rumah mak gelap. kami mula risau, mak takkan tidur begitu awal.. dari minit ke minit, aku dan diah terus menelefon mak, masih tiada jawapan... airmata aku mula mengalir.. takut sesuatu terjadi pada mak.. aku terus menelefon dan terus telefon, masih tiada jawapan, airmata dah tak boleh stop lagi.. aku sms suruh Diah call Kak Inor lagi, Diah kata dia segan sebab dah malam2, depa tidur awal. aku nak call mak, tapi telefon takde kredit, Diah transfer kredit RM1 kat aku, dan aku cuba telefon Kak Inor. Segan nak kacau orang malam2, tapi aku gagahkan juga demi Mak. Setelah lebih kurang 10 deringan, Kak Inor jawab telefon dan memberitahu dia intai dari celah tingkap dan nampak dalam cahaya samar2 mak aku tidur dengan telekung sembahyang, mungkin mak terlalu letih fikir kak inor, jadi dia tak kejutkan mak aku. petang tadi ada majlis bacaan yassin kat rumah jiran, minggu ni aktiviti bacaan yassin group warga emas termasuk mak aku, full kata kak inor, jadi mungkin dia keletihan hingga tertidur selepas maghrib. aku mula lega, tapi masih tak puas hati sebab tak dapat cakap dengan mak sendiri. aku sms Diah memberitahu khabar berita yang aku dapat dari kak inor. diah pun lega, tapi aku pasti dia juga masih belum berhenti menangis mcm aku. aku cuba telefon mak sekali lagi. kali ini berjawab. bila saja mak menyebut 'helo' aku meraung macam anak kecil yang ditinggalkan ibunya, apa yang mampu aku luahkan dalam raungan itu,
Aku: " mak pegi mana...!!!"
Mak: (dalam nada separuh panik, menjawab) "awat, hang telefon ka?, aku p mesjid, ada ustaz baca kitab malam ni..."
Aku: (dalam nada tersedu2) Diah tipon mak tak angkat, ida tipon pun mak tak angkat, kami tipon kak inor, dia kata mak tidoq kot.. kot mak letih.. minggu ni baca yassin banyak tempat..
Mak: (terdiam dan menjawab) aku takdak apa, hangpa tak payah risau la kat aku.. insyaallah..
**** talian terputus *****
aku terus mendail, voicemail.. mungkin bateri mak habis... sehingga ke saat ini, aku masih tak puas lagi bercakap dengan mak, tapi aku lega kerana tau mak selamat.. justeru itu, untuk meredakan gelodak perasaan aku, aku nak jadikan story ini sebagai entry aku saat ini.. berbalik kepada niat aku di atas... kepada sesiapa yang rasa sudah lama tidak menghubungi mak/ayah di kampung, hubungilah, dan tanyala khabar, ibubapa kita tidak meminta kita menghabiskan berpuluh2 ringgit kredit telefon untuk berbual, cukup dengan hanya bertanya khabar yang rasanya tidak sampai RM5 kita habiskan dan hanya 15 minit kita luangkan.. kesempatan ini aku ambil untuk memberi peringatan umumnya kepada semua pembaca diluar sana.. dan khususnya kepada anak2 mak aku... telefonla mak selalu.... kalau setakat hari ini kita telah menjadi anak2 yang baik, selalu telefon mak, seminggu 2,3 kali, tak salah rasanya kita tambahkan lagi, mungkin 4,5 kali seminggu.... atau lebih.. biarlah mak tak sunyi dihujani panggilan2 telefon dari kelapan lapan anak2nya..... sesungguhnya.. aku terlalu sayangkan mak...belum puas lagi hidup ini kuharungi dengan mak disisi..... YA ALLAH... KAU SELAMATKANLAH MAK AKU WALAU DI MANA SAJA DIA BERADA.. BERILAH DIA KESIHATAN YANG BERPANJANGAN.... AMIN YA RABBAL ALAMIN...




Nota: buat pembaca semua, aku mintak maaf kalau entry kali ni macam ter'over' sikit, aku just nak meredakan perasaan aku ... terima kasih pada yang sudi membaca...

10 comments:

mamaaerish : said...

amin.... :)

eb , hampir stiap hari kal mama walaupn pagi sbelum gi keje tgk mama dulu... kalo mama x jwb... eb akan kal berkali2 sampai la mama jwb.... so eb phm prasaan tuh camana...

yg mama tgr... x yh la sampai kal su (jiran sbelah).. srh carik mama... bateri kong jer @ hp dlm hbag.... uk aloh... andainyer kau mengerti kerisauanku..... :)

♥Azie♥ said...

saper tak sayang mak kan akak..azie hari2 kol mak klu tak kol sms..rindu sngt,,klu dekat mau tiap2 minggu azie balik kg..

azie pernah jadi situasi macam akak..rupernyer telefon dia dalam handbeg dia silent..azie nangis sampai tersedu2..terlebih sudah..jgn sedih2 akak..

naurah makwa said...

alhamdulilla mak akak ok..risau kan kak..bila mak kita berjauhan ngan kita..takper,pasni call tiap2 hari ok!

hajarus said...

wah... sedih plak hajar baca n3 akak ni... Alhamdulillah buat masa ni hr2 leh jumpa mak sebab masih dok dekat ngan mak.. tp pasni dah dok berjauhan.. xtau la camner.. huhuhu.. harap la tiap2 hari leh dgr suara mak...

mamalieyna said...

sebak pulak pepagi ni..hukhuk... thanks ats ingatannya..

kita pun pnh terjadi situasi camtu..mak duduk sorang, cuma seminggu sekali adik yg blajaq kt penang balik, kalo cuti semester pnjglah masa dia ngan mak, takla kami riso..tp kalo time mak sengsorang camtu lah gayanya..bila kita tel berkali2 tak dpt, mmg tersentap gk jiwa..tp seb baik umah mak dkt ngn umah sepupu..sebelah ja, ada apa2 leh contect depa, takpun depa yg bgtau..hukhuk..

mmg harus la contect mak kita selalu..peringatan yg baik!

mamaQASrina said...

..betoila..walaupon dekat, kalau x call tuh cam ada yg x kena pLak..!~ huhuhu

ita cutevirus said...

Alhamdulillah...

beruntung mak awak dapat anak seperti awak...

apa² pun, kita memang kena selalu tanya khabar mak kite...


p/s:- sile la jengah blog saya...

kakteh said...

Assalamualaikum..Akak pun terpanggil untuk memberi komen skit.. Bukannya apa..akak pun teringat gak ngan mak dan ayah akak. kami dok berdekatan jah! tapi memandangkan akak cannot drive,hanya bergantung pada hubby je..jawabnya berhubung melalui tepon jugaklah.. hari nie saja dah lebih dari 6 kali akak tepon mak. Harap2nya depa tak boringlah ye..Nak pi sana,hubby letih sangat,kelik keje dah lewat..apa nak buat..Sebenaqnya, mak yah akak baru aje kelik sini,dah 3 bulan dok sana,meriah sana,tapi kami dsinilah yang sunyi..kelmarin kelik sini..sukalah rasanya..insyaallah,esok kami nak pi jenguk sat...I love you very much Mummy and Daddy!!

~Siti Hajar~ said...

sedih je entry hg kali ni..aku ni sekbek mak sblh rmh je, blh jumpa selalu, aku faham perasaan hg tu sbb hubby aku pun camtu, kalu xdpt ckp dgn mak/ayah dia di telefon, kalu call abg/kakak dia bgtau, risau kat org tua d kg..

mamawafiq said...

Sedihnye aku baca n3 hang ida... masa tengah baca tadi meleleh ayaq mata aku.. automatik aku teringat kat mak aku kat kg... huhuhu... mak... ein rindu kat mak... huhuhu