CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 24, 2009

Tergendala

Untuk suma diehard fans blog aku.. buat masa ini aku tengah sebok tahap gaban. so takde masa sangat2 nak update blog aku.. bila tgk blogger2 lain sebok mengupdate blog dorang aku rasa cam mawar terpinggir lak.. anyway aku akan berusaha untuk settlekan kerja aku secepat mungkin. adiosss

Thursday, March 5, 2009

Yang ni n3 lama masa 14/2/2009 yang lalu. Aku dan kawan2 buat OT. aku dan kawan2 terpaksa bawak anak2 sebab takdak orang jaga. lagipun kami nak buat OT cari fail. so, budak2 ni boleh main sama2 dan tak kacau kerja kami. Yana ditugaskan untuk tengok2 dan bagi aktiviti untuk budak2 ni semasa kami cari fail. tapi belum pun sempat kami memulakan operasi mencari, kami mendapat berita mak bos kami meninggal dunia, so, setelah di adjust, tolak, bahagi, campur, darab, tolak, tambah, kami pergi ke Perlis dengan 3 biji kereta. suma pompuan, sorang ja lelaki husband Kak Imah untuk tunjuk jalan.
main pun sama banyak dengan bergaduh

Ni nak p tengok mayat ka, nak p picnic ni. ya la, kami bawak nasi lemak untuk buat OT la kononnya, nasib baik jugak, sebelum teruskan perjalanan, kami singgah makan dulu kat GURUN, nanti umah mayat sapa nak jamu dah. sian anak2 lapaq. Kita takpa, orang tua, boleh tahan. Kami balik kol 11 sampai umah. sesekali jalan dengan kawan2 enjoy gak. kalau kita plan selalu tak jadi, bila emergency cam ni, baru leh menyelam sambil minum air. tu pun kira ok la, sebab kami tak ambik kesempatan ke PADANG BESAR. itupun sebab dah lewat, kalau tak rasanya... boleh jadi suma tu.. apa pun semoga yang telah pergi dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Yang macam lawaknya bila anak aku duduk depan2 mayat time kapan. macamla yang meninggal tu tok nenek dia. aku teringat arwah ayah aku, aku pun teriak la bila tengok time kapan tu, anak aku pun teriak sama. yang membuatkan aku terharu bila aku tanya dia kenapa dia teriak, dia kata, dia teringat kat 'tok an'. dia panggil ayah aku bukan tokwan, tok an. rupanya dia pun sama cam aku. teringat kat tokwan. hai syahdu syahdu..

Depan umah mayat boleh posing lagi. Masyaallah..

Wednesday, March 4, 2009

Jawab Tag CONNIE

Aku kena tag dengan CONNIE. banyak lagi agaknya tag2 yang aku tak jawab. soryla pada blogger yang aku belum jawab lagi tagnya. aku ni, tunggu kat ofis saja la leh aku guna pc untuk buat benda2 ni suma. kat umah aku takde pc. so, harap blogger2 suma paham masalah saya k? jangan serik untuk mengetag saya lagi k.. anyway, award ni, untuk connie, ambik la dengan ikhlas sebagaimana saya ikhlas memberinya k..


tag dari CONNIE berbunyi..


FIRST BORN JOURNAL


1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Yes

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
A) NUR ARISSA DANIA
B) NUR DANIA IRDINA


3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Sedih, gembira, bersyukur, bangga, insaf


4. HOW OLD WERE YOU?
26 years old....


5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
PERIOD Lewat 2 minggu, cek terus kat klinik, confirm..


6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Hubby, Niece yang paling rapat, Kakak yang paling rapat


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
mestila.. masa tu harap sangat dapat girl


8. DUE DATE?
28/6/2003


9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Ada, tapi tak teruk sangat, average muntah pun tak sampai 10 kali during pregnancy


10. WHAT DID YOU CRAVE?
a) Kulat/cendawan yang tumbuh dekat pokok getah atau kayu yang tumbang, kayu kering, orang utara kata 'kulat sisiaq'
b) jeruk buah bidara


11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
ex bos dan bau badan hubby


12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Boy


13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
Nak girl. Tapi kalau dah TUHAN tak nak kasi, redho jer. mungkin ada hikmah disebaliknya dan sesungguhnya ALLAH maha mengetahui di atas setiap sesuatu yang berlaku..


14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
In total =22kg daripada 38kg time baru kawin sampai deliver 60kg


15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Memang la, hari2 sebab mak sebok uruskan benda lain masa tu. maklumlah dah lama tak jaga cucu. lagipun kita dah sihat, kita boleh buat dah suma tu..

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alhamdulillah takder apa2 walaupun selalu jatuh


18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
HOSPITAL KULIM, KEDAH


19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Around 3,4 hours kot lebih kurang in operation theatre


20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Hubby, Mak, Ba dan Kakak


21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Ntah, tak tau sebab bius semua, tak sedar langsung.


22. NATURAL OR C-SECTION?
Ceasor section


23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Takde, masuk wad pun dalam keadaan sihat2 sebab overdue 10 hari, nurse induce, tapi masih tak sakit, dan masih 4cm tak terbukak terus, baby pun dah nak lemas, so, dr bagi result kena ceasor jer.


24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.95kg


25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
07/07/2003


26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Muhammad Ikmal Daniel


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
6 Years


28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
of course. second child aku sekarang bulan Disember ni 2 tahun, mungkin dalam tahun depan lak kot. mana tau ada rezeki girl lak.
SO, INILAH MUHAMMAD IKMAL DANIELKU..
sewaktu 5 bulan


gambar latest 6 tahun

Monday, March 2, 2009

Ni cerita lama, korang pernah dengar buah NAMNAM dak? dulu masa aku pregnant kat si Irfan ni, aku tak la mengidam buah ni, tapi bila satu hari tu aku ke Kelantan kenduri nephew aku, tengah makan aku ternampak la buah ni ada kat umah pengantin tu. masa tu aku baru pregnant dalam 2,3 bulan cam tu la. so, tak lengah lagi, kakak aku tolong mintakkan buah tu yang aku nampak bergayut cantekk punya kat pokok dia. tu la untungnya jadi 'dang anum' ni, nak apa pun suma orang bagi. satu plastik beg aku dapat, buah ni tak sedap di cicah dengan kuah rojak cam buah lain, just cicah garam jer.. sedap tu... rupa2nya, betol la time tu anak aku yang nak, bukan aku yang nak buah tu. bila Irfan dah besar, dia suka sangat dengan buah ni. Aku pun tak tau, one day, dia bawak balik buah ni dari umah Pengasuh, orang mengasuh kata, anak aku suka sangat buah ni, ooo betolla... dulu masa dalam perut, dia dah makan. aku ni, time tak pregnant pun memang jenis yang suka asam2 ni, aku pun ambik kesempatan la nak makan buah ni lagi sekali, Pengasuh bagi 4 biji, yang 3 biji tu aku la, Irfan sebiji dah la, budak2 tak elok makan masam kan? hehehe..

ni la buah NAMNAM

Setelah di buang bijinya. cara kupas, belah dua jer, buang biji, basuh dan makan
Irfan menikmati buah NAMNAM

Ni Ikmal punya homework. ok la, dengan umur dia yang 6 tahun tu, tulisan macam ni di awal2 tahun ni, pada aku bolehla... mungkin hujung2 tahun nanti boleh cantik lagi kot tulisan dia. tapi time nak tulis pun bercinta, tulis sebaris, sebok dengan cartoon dia, tulis lagi sebaris, adik pulak kacau, kadang2 aku kata, 'tulis cepat2, dah siap senang, ni dok tulis lambat2, macam mana nak siap'. tapi bila fikir2 balik, nak cepat camana, orang tu pun baru belajar, kalau kita kacang ja la benda2 cam ni, ni budak tu pun baru belajar, apa la punya mak? hehehe..



Satu hari di hari cuti


Ikmal dan Dini breakfast







Muka blur Irfan nek LRT
Cayang Anak2 Mama


Mari berpoya2!!

Balik dari kenduri, aku ke rumah Abang aku kat Cheras. sebelum tu, aku dan abang2 bertiga berserta kakak2 ipar dan anak2 buah ronda2 dulu di SACC MALL dan MID VALLEY MEGAMALL. Kami lepak dulu sementara menunggu hujan teduh.. dengan berbaju2 kebangsaan tu meronda shoping complex. tak boleh belahhhh...






Ni kat VINCCI, Irfan tengah syok tengok diri sendiri kat cermin


Seronok dorang dengaq mesin tu dok kata "insert coin, insert coin, insert coin"



Yang si abang pegang la tangan adik tu, heret serata kedai, Aku tak larat nak kejaq dah. Yang adik tu pun, ikutla abang dia bawak p mana pun. Dah ronda2 ni takdak apa yang aku shoping sangat untuk anak2. Ada la sikit2 janji tak la sampai tak beli langsung untuk kenangan

Ni kasut Ikmal. Maknjang dia beli. Safe duit Mama. Masih Maknjang..!!

Yang ni Kasut Irfan. Aku beli saiz besar. Kasut lama dia pakai sat ja tengok2 dah tak muat. Maklumla tak selalu jalan


Kemeja TENDERLY ni besar sikit, tapi aku beli gak sebab offer tinggal RM16.90 ja. Baju Disney tu pun offer tinggal RM10.00 jer.


Irfan punya

Lepak kat Uncle K cafe.

apa yang rancak sangat disembang tu. mesti isu politik ni


Kembar Hubby dan wife jalan2 kat umah abang aku


Anis dan Iman

MUHAMMAD IMAN RIFQI

SELAMAT PENGANTIN BARU



Ayam Panggang sedang menanti tetamu
Yang ni kaum kerabat aku yang turut datang untuk memeriahkan majlis


Anak buah hubby, Nurul dan Fatin

Kumpulan Kompang

Yang ni acara gusti sebelum kedatangan pengantin

Yang ni pun anak buah hubby, Aishah.. bollywood tu.. anak mami ni..


Tabur gula2 untuk budak2


Keluarga pengantin

Aik baju sama? Baju ni Maksu beli kat Ikmal dan Irfan. Kononnya nak bagi ngam dengan tema la, tapi mama dan abah pulak tak ikut tema. takpa la.. yang penting kami boleh datang untuk buat semak kat kenduri tu kan?.. anyway, Tima kasih maksu.. len kali beli lagi k. Len kali duit2 raya Iman yang mana Maksu tak mau pakai tu, bolehla bagi kat Mal dan Irfan ok. tak pun bagi mama, tau la mama nak buat apa.. hehehehe...

Ini Maksu Wanti. Mama punyak beras.. eh biras.. Maksu datang bujang tak bawak Iman..